Om oss

Specialister på konstväxter:

En herrmiddag för 40 år sedan och början på en lång vänskap. Några år senare transformerades en idé från en kompis, kompis, kompis, till en tanke och till slut ett förverkligande.

Entreprenörskap kan se ut på många sätt.
Entreprenörskap är också alltid en resa. Inte spikrak, ibland svårnavigerad, men alltid spännande, utmanande och rolig. Det vet vi.

Vi, Christer Sundin och Leif Berndt, har varit på väg i snart tre decennier. Det tog tio år från den där herrmiddagen i början på 1980-talet innan vi kunde förenas och börja driva och utveckla Wexter med start 1992. 50 kvadratmeter på Torsgatan växte till 90 kvadrat på Dalagatan innan flytten till Karlbergsvägen 36, 1998. Här fanns ytan, stora skyltfönster och tillräcklig takhöjd för att kunna exponera och visa att plastväxter inte behöver se ut som plastväxter.

Ambitionen har från början varit att sälja de bästa och mest naturtrogna plastväxter som marknaden kunnat erbjuda. Wexter importerar många av produkterna från flera olika länder. Handgjorda träd som är uppbyggda på äkta, torkade naturstammar förändrade branschen. Tidigare var utbudet ”plastigt” och lite ”billigt”, något som inte fungerade i krävande miljöer.

Finanskris och ett rätt kompakt motstånd från inredare och arkitekter för våra produkter var ett initialt problem. Det gjorde oss bara ännu mer motiverade att lyckas. Vi fick ett litet genombrott med ett större projekt på Solna Centrum 2013-2014, det som också förändrade inställningen bland arkitekter och inredare som i dag är väldigt viktiga nyckelpersoner och samarbetspartners i vår verksamhet.

I dag, snart 30 år senare, är Wexter marknadsledande i Sverige, ett av de äldsta företagen i branschen med Sveriges största butik för konstväxter, och det enda företaget som kan erbjuda stora kundanpassade konstgjorda träd.

I vår butik/showroom på Karlbergsvägen 36 finns möjlighet att inspireras av det senaste i konstgjorda växter, plastblommor, juldekorationer, krukor, växtväggar mm. Wexter erbjuder även kundbesök till företag och organisationer och ger kostnadsfria förslag på växtinredning och/eller juldekorationer.

Varmt välkomna.


”Våra produkter gör folk glada. Åh, vad fint det blev, har vi fått höra många gånger.”
Christer Sundin, VD

1980: Christer Sundin och Leif Berndt träffas på en herrmiddag i Uppsala.
1991/1992: Start för Skötselfria Wexter AB med inriktning på växter till kontor.
1993: Öppnar vår första butik på Dalagatan 44. Wexter på SVT.
1998: Öppnar vår nuvarande butik/showroom.
1999: Eriksdalsbadet förses med närmare 200 träd och växter.
2002: Mer än 100 stora palmer till IKEA Mega Mall.
2005: Bildar vårt spanska systerbolag (www.plantasymas.es).
2012: Startar vår webshop.
2014: Solna Centrum,förses med 9 stora handgjorda träd.
2016: Juldekor till Arlanda flygplats, Landvetter, Skurup mfl.
2020: Utnämns till Superföretag av Bisnode.
2021: Clarion Hotel i Sundsvall dekorerades både ute och inne.
2022: 30 års jubileum. Stora handgjorda träd till Väla Centrum.
2023: Ramavtal med Strawberry Norway/Nordic Property
Management (Clarion mm)

2024: Uppköpt av tidigare konkurrenterna Redeko Flowers AB